روزه داران برای ایمن ماندن در برابر کرونا آب کافی بنوشند

روزه داران برای ایمن ماندن در برابر کرونا آب کافی بنوشند

کارشناس واحد بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشکده علوم پزشکی شهرستان ساوه گفت: توجه به تغذیه سالم در ماه مبارک رمضان از جمله نوشیدن هشت لیوان آب و مایعات در فاصله افطار تا سحر سبب تقویت سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از ابتلا به کرونا می شود.

«فاطمه مرتجی» روز دوشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: با توجه به اهمیت تغذیه سالم در ماه مبارک رمضان و همچنین تقویت سیستم ایمنی بدن در دوران کرونا، رعایت اصول تغذیه‌ای ضروری است.

وی بیان کرد: افرادی که بدون خوردن سحری اقدام به روزه‌داری می‌کنند، در طول روز دچار افت قند خون، کاهش تمرکز و پایین آمدن توان کاری می شوند در حالی که سحری باید مشابه وعده ناهار و بشقاب غذایی متعادل و متنوع حاوی میوه و سبزیجات و غلات سبوس دار مثل نان سبوس دار و برنج قهوه‌ای باشد، همچنین منابع پروتئینی به میزان کافی و چربی های مفید مانند روغن زیتون باید در وعده سحری به مقدار متعادل استفاده شود.

کارشناس واحد بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشکده علوم پزشکی شهرستان ساوه ادامه داد: استفاده از مقدار زیاد گوشت در وعده سحری سبب افزایش تشنگی می‌شود؛ مواد غذایی سرخ شده، پرنمک و پر ادویه، چای پررنگ، قهوه، نوشیدنی‌های گازدار و همچنین شیرینی مانند زولبیا و بامیه نباید در وعده سحر استفاده شود.

مرتجی با بیان اینکه بهتر است افطار با یک نوشیدنی گرم مانند چای کمرنگ و یک ماده شیرین طبیعی مانند خرما آغاز شود، گفت: از جمله موادغذایی مناسب برای وعده افطار شله زرد کم‌شیرین، فرنی و حریره بادام بوده و سوپ‌های سبک که حاوی حبوبات کم باشد بهترین نوع غذا در افطار هستند.

وی عنوان کرد: به منظور جلوگیری از احساس تشنگی و مشکلات کلیوی باید در فاصله افطار تا سحر حداقل هشت لیوان آب و مایعات نوشیده شود چراکه کم‌آبی زمینه ابتلا به مشکلات کلیوی و کووید ۱۹ را فراهم می‌کند.

کارشناس واحد بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشکده علوم پزشکی شهرستان ساوه گفت: یکی دیگر از راهکارهای کاهش احساس تشنگی استفاده از لیموترش تازه، خیار و کاهو در وعده سحری می باشد.

به گفته مرتجی، عدم مصرف سحری بسیار مضر بوده و فرد در طول روز احساس خستگی و کمبود انرژی خواهد کرد، همچنین بعضی از افراد از خوردن شام امتناع کرده و فقط به افطار اکتفا می‌کنند، این موضوع سبب محرومیت بدن از آب و مواد معدنی کافی می شود چراکه بدن ما نمی تواند فقط با یک وعده افطار مواد غذایی مورد نیاز خود را تامین کند.

وی بیان کرد: داشتن تحرک و فعالیت متوسط یک تا دو ساعت بعد از افطار که موجب مصرف کالری می شود و همچنین موجب تقویت ماهیچه‌ها و مفاصل می‌شود، می‌تواند به متابولیسم غذا هم کمک کرده و از ایجاد رخوت و سستی جلوگیری کند.

کارشناس واحد بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشکده علوم پزشکی شهرستان ساوه عنوان کرد: غذاهایی مانند تخم مرغ، عدس و نوشابه‌های گازدار و حبوباتی که از قبل خیسانده نشده باشند، مشکل نفخ ایجاد می‌کنند و بهتر است در وعده سحر مصرف نشود و برای رفع مشکل یبوست استفاده از نان‌های سبوس دار، مایعات فراوان و همچنین مصرف میوه و سبزیجات توصیه می‌شود.

مرتجی ادامه داد: افت فشارخون در افراد روزه‌دار می‌تواند به دلیل تعریق زیاد، کاهش انرژی، مصرف کم مایعات و نمک باشد که برای جلوگیری از آن باید به فرد توصیه کرد که اطراف خود را خنک نگه داشته و مایعات و نمک را به میزان کافی استفاده کند.

به گفته این کارشناس تغذیه، سردرد یکی از مشکلات روزه‌داران می‌باشد و ممکن است به دلایل مختلف مانند عادت به کافئین یا تنباکو، عدم استراحت کافی، کاهش قند خون و کم آبی ایجاد شود و برای جلوگیری از سردرد باید آب و مایعات کافی نوشیده شود، در وعده سحری سبزیجات مصرف شود و برنامه روزانه فرد طوری باشد که خواب و استراحت کافی داشته باشد.

وی تصریح کرد: افت قند خون در افراد معمولی ممکن است به دلیل عدم مصرف سحری یا در افراد دیابتی به دلیل مشکلات عدم تعادل و تنظیم قند ایجاد شود برای جلوگیری از آن باید در افراد دیابتی داروهای کنترل کننده دیابت به درستی تنظیم شده و همچنین افراد سالم هم از مصرف غذاها و نوشیدنی‌های حاوی قند ساده زیاد در وعده سحری خودداری کنند.