تاریخ ایل شاهسون بغدادی|نادر و تفال حافظ در حمله به عثمانیان در تبریز یا بغداد
تاریخ ایل شاهسون بغدادی
نادر و تفال حافظ در حمله به عثمانیان در تبریز یا بغداد
نادر چون اسب شطرنج در عرصه پیکار می پرد و در کرمانشاه برای یورش به بغداد اردو می زند .هنوز اذربایجان در دست عثمانیان بود و تبریز شهر مهم ایران در اشغال عثمانی ،نادر مردد گشت و دو دل شد ،بغداد یا تبریز ،نخست قصد کدام کنم؟
کدام یک زودتر تسخیر پذیر است ،کدام با اهمیت تر است،نمی توانست تصمیم بگیرد تدبیر و اندیشه اش رو به هر سو دارد و سیاق سپاهش چنان نیست که در دو جبهه بجنگد و از جنگ پیروز دراید .متفکر و اندیشناک می گردد.
پسر شمشیر به شراب عرفانی پاک شیراز عشقی وافر و ایمانی راسخ داشت چون ان را نشانی از اب کوثر و حافظ را متولی و دیوانش را خم ان شراب می دانست.دیوان را گشود و غزلی را میرزا مهدی خان زمزمه نمود ،نادر جهید و دستور حرکت صادر نمود با تصمیمی قاطع و راسخ شمال را نشان داد ،یادی از تبریز نمود.نادر قشون عثمانی جبهه درهم ریخته غرب را در بغداد رها کرد و به سوی تبریز روان شد .
در ان لحظه تاریخی دیوان حافظ شک و دودلی نادر را برطرف ساخت و ایمان واقعی در راه حق را به او الهام بخشید .بگذریم ،تبریز هدف نادر برای کسب ازادی شد ،حمله کرد و فتح نمود اکنون نوبت بغداد بود بدون تردید از تبریز به بغداد سرازیر گردید.
احمد پاشای زخم جنگ خورده دیگر تنها نبود ،توپال پاشا با قشونی در حدود یکصد هزار نفر به یاری او شتافت و بر زخم احمد پاشای شکست خورده درمان گذاشت .نادر در سال ۱۱۴۵ هجری قمری به بغداد حمله کرد از توپال پاشا و احمد پاشا شکست خورد ،از عموم مردم همدان کمک خواست ،نادر پسر شمشیر با کمک مردم سپاهی تازه نفس تدارک دید تا دگر بار به جنگ توپال پاشا و احمد پاشا برود .
قشون توپال پاشا به کرمانشاه رسید نادر با احتیاط قدم به پیش نهاد و سرانجام این بار پیروز و سرافراز گردید و تا ان سوی بغداد یعنی تا مرز زمان صفویه را پس گرفت .این جنگ در ربیع الثانی ۱۱۴۶ هجری قمری در کنار رود (دیاله) به وقوع پیوست که منجر به مرگ توپال پاشا و شکست سخت سپاه عثمانی گردید .نادر در بغداد به استراحت پرداخت تا نیتی را که در نبرد با توپال پاشا نذر کرده براورده سازد و ان نذر چنین بود:
چنان چه بار دوم بر نیروهای عثمانی فاتح شوم و به بغداد دست یابم ،عراق را پس بگیرم ،نذر می نمایم که ایوان مطهر حضرت علی (ع) را با طلا تزئین نمایم .یا علی مددی رسان .
بغداد فتح گردید و اینک نوبت ادای نذر بود .
اما اصل داستان نادر نیست بلکه تاریخ و داستان افسانه وار ایل بغدادی می باشد. اکنون نادر به بغداد رسیده و باقی داستان…




